YA HAYIR SÖYLE YA DA SUS!

3 Ocak 2012 Salı

ÇOCUKLUĞUMUN OYUNCAKLARI

Plastik bir bebeğim vardı benim hani şu yeni doğan görüntüsünde, çıplak minicik olanlardan, şimdilerde bebek arabasıyla satılıyor hala:) İşte o bebeğe giysiler örmeyi çok severdim ben.
Bez bebeğim de vardı kendim dikmiş içini doldurmuştum senelerce oynadım onunla, kirlendikçe yıkadım hatta kuzenlerime verdim sonra, onlar da bu bebekle oynayıp büyüdüler:)
Kibrit kutularının ön ve arka yüzlerini keser biriktirirdik ve piştiye benzer bir kağıt oyunu oynardık.
Bilyelerimiz vardı cam, plastik, büyüklü küçüklü bir sürü biriktirirdik.
Kızma birader, monopoli, katil kim kutu oyunlarımızdı.
Renkli metal tellerle zincir yapardık kendimize.
Kazı kazana benzer şans talih kader kısmet oyunumuz vardı, içindeki malzemeler bitince kendim bir şeyler yapardım hep.
Bisiklet tekerleğinin iç lastiğini çevirmece oynardık, çember çevirmece.

fotoğraf buradan

Tellerden araba yapardık aynı alttaki fotoğrafta olduğu gibi.
                                                                     fotoğraf buradan

Şebnem bebekleriyle oynardık hatta kendi bebeklerimizi çizer, giysilerini hazırlar keser, masalları canlandırırdık bir çeşit kukla tiyatrosu gibi olurdu.


Şak şak vardı birde şimdi pazarda görüyorum satıldığını, büyükler için biraz sinir bozucuydu bu oyun, fazla ses yapardı hele birde bütün çocukların elinde bu oyuncaktan varsa:)


Düşünüyorum da çok az hazır oyuncak gördük biz, genelde kendimiz yaptık oyuncaklarımızı, kutu oyunları ise mahallede bir iki kişide olurdu ve toplaşır oynardık.


2 yorum:

AslıASLI dedi ki...

Çocuklugumun oyuncakları denince mesela, babam plastik bir bebek almıştı bana, senelerce onunla oynadıgımı biliyorum tam 13 yaşıma kadar :)bahsettigin oyuncakları hatırlıyorum, birde o zamanlar boş alanlar, arsalar çoktu. okuldan geldikten sonra genelde sokakta oynardım, kız çocugundan çok erkek gibiydim :)

Agaçlara tırmanır ceviz, çitlembik, elma, armut yerdim. Lastik oynardık mesela, çivi diye bir oyun vardı, arkadaşlarla oynardık.

Şimdi düşündümde arsalar çok oldugu, arabalar bu kadar fazla olmadıgı için sokak oyunlarını çok severdim annem zorla eve sokardı :)

uzunincebiryol dedi ki...

Evet, lastik vardı birde doğru ve ben lastikte çok iyiyiydim, sokak oyunları gibisi var mı, metobolizma bozukluğu dışında fazla tombiş çocukta olmazdı eskiden ya da benim çevremde yoktu, sokaklarda saatlerce oyun oynayan, zıplayan çocuk tombiş olamaz zaten. Düşünsene şimdi oyuncak arabaları bile akülü yapıyorlar çocuklar pedal çevirmiyor artık, üzücü.