YA HAYIR SÖYLE YA DA SUS!

26 Ocak 2012 Perşembe

Zübde-i Alemsin Sen

Sessiz ve sonsuz, blogumdaki şu alıntı için şöyle bir yorum bırakmış, "Zübde-i alemsin sen"çok güzel bir söz etmiş Allah ondan razı olsun. Kendisini sevgiyle takip etmekteyim arayan bulur demiş Mevlam, ben de kendimce arar dururum içimdeki bilgiyi, aşkı. Allah her daim doğru kullarından eylesin bizi inşallah. Yol uzun, yol çetrefilli lakin vaz geçmek ne kelime o yolda yürüdükçe yürümek geliyor insan oğlunun içinden, düşündükçe, secdeye vardıkça susuzluğunu gidermeye çalışıyor ama kanamıyor. Bu derya öyle bir derya ki göremiyorsun derinini, derinlere indikçe çıkman daha zor oluyor yüze. Bu yol yolcusu yürürken yanında istiyor yoldaşını, bir yoldaş ki onunla ağlasın onunla gülsün onu anlasın, çok şey mi ister bu yolcu, bilemem ama şunu bilirim ki her insanın bir öğretmene ihtiyacı var. Sadece bu cümle işte bana bunları hissettiriyor ve daha fazlasını.
"Zübde-i alemsin sen"
Ben cümlenin anlamını bilmediğim gibi ilk defa duyuyordum ya da okumuştum da aklımda yer etmemişti, biraz kolaycılık oldu biliyorum ama blogumu iş yerinde açınca malumunuz böyle yapabildim Google'ı açtım ve arama yaptım. Cümleyi ilk okuduğumda kelime anlamını bilmesem de kalbimle bildim.
Bir kaç alıntı yapmak istiyorum alıntılar ekşi sözlükten:

"...
hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen "

o kadar manalı olan mevlevî selamı, galip'in bu beytindedir. insan insanda -daha doğrusu iki kaşının arasında; çünkü oraya bakılır- Allah'ı görür ve tebcil eder. Şems-Mevlânâ münasebetini hiçbirşey bu selâm kadar iyi izzah edemez..."

Ahmet Hamdi Tanpınar

Mehmet Akif Ersoy  kendine has üslubu ile aynı fikri şöyle ifade etmistir:

haberdâr olmamissin kendi zâtindan da hâlâ sen
“muhakkar bir vücûdum!” dersin ey insan, fakat bilsen
senin mâhiyyetin hattâ meleklerden ulvîdir:
avâlim sende
pinhandir, cihanlar sende matvîdir

Necip Fazıl Kısakürek bu hakikati, fikir sancısının kaynağı olarak görmektedir:
ben ki toz kanatlı bir kelebeğim,
minicik gövdeme yüklü
kafdağı,
bir
zerreciğim ki , arş' a gebeyim,
dev sancılarımın budur kaynağı!


Bu konu çok derin bir konu, aşkla yaklaşmayı nasip etsin Allah bizlere ve aşka varma gayreti versin bizlere, aşkla yaşamayı nasip etsin bizlere ve gönlü zengin, gönül gözü açık eylesin cümlemizi, amin.

5 yorum:

Ecehan dedi ki...

aşkla yanmalı, aşka yanmalı kul.

SESSİZ VE SONSUZ dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SESSİZ VE SONSUZ dedi ki...

Arayanlar bulamazlar. Bulanlar aranmislardir,

ÂŞK ile. Her daim.

uzunincebiryol dedi ki...

Amin.

SESSİZ VE SONSUZ dedi ki...

Selam uzunincebiryol,

Blogunuzun profilinde kayitli mail adresinize bir mail birakti fakir. Aktif olarak bunu kullandiginizi bilmedigimden, buradan da haberdar etmek istedim. Bunu yorum olarak yayilamayabilirsiniz arzu ederseniz.

Muhabbet ve ÂŞK ile.